کرونا بحران تراشه برای شرکت های فناوری را رقم زد
به گزارش وبلاگ موتناوه، کرونا افزایش میزان تقاضا برای لوازم مصرفی الکترونیکی ازجمله تلفن های هوشمند، کنسول های بازی، لپ تاپ هایی برای آموزش آنلاین و دورکاری و... را در جهان به دنبال داشت و ازسوی دیگر تعطیلی های طولانی مدت و اعمال قرنطینه در سراسر جهان سبب شد تا ظرفیت فراوری تراشه مورد احتیاج برای فراوری این لوازم مصرفی به حداقل برسد.

درحالی که انتظار می رفت بازار عرضه و تقاضا در صنعت ساخت تراشه و قطعات نیمه رسانا در امسال به تعادل برسد اما تحقیقات نشان می دهد احتمالاً برای رسیدن به تعادل در این زمینه، باید تا سال 2023 منتظر ماند.
کمبود تراشه از خودرو تا گوشی هوشمند
درواقع کمبود عرضه تراشه های کامپیوتری در بازار دنیای به این معناست که مصرف نمایندگان در صنایع مختلف مجبور می شوند پول بیشتری برای خرید محصولات مورد احتیاج خود ازجمله خودرو، تلفن های هوشمند، تبلت، لپ تاپ، لوازم خانگی ازجمله یخچال، لباسشویی و... بپردازند و ازسوی دیگر برای داشتن آخرین مدل های این وسایل الکترونیکی، مدت زمان بیشتری هم منتظر بمانند، چراکه کمپانی ها نمی توانند سر موقع فراوریات خود را راهی بازار نمایند.
درحال حاضر تعداد بیشماری از فراورینمایندگان در سراسر دنیا در زنجیره فراوری خود با مشکل تأمین تراشه و نیمه هادی روبرو هستند که این امر باعث شده است در فراوری و تأمین محصولات خود و ارائه آن به بازار تأخیرهایی جدی داشته باشند. تقاضا بسیار بالاتر از گذشته است اما درمقابل، شاهد فراوری آهسته تر محصولات نسبت به گذشته هستیم به همین دلیل هم به سختی می توان انتها دوران دردسر تراشه را در دنیا پیش بینی کرد.
ابتدا انتظار می رفت کمبود تراشه تنها بر صنعت خودروسازی تأثیرگذار باشد اما با شیوع کرونا و رفتن اقتصاد دنیا به کما، دامنه این مسائل گسترده تر شد. پاندمی کرونا نقش پررنگی در شرایط فعلی بازار تراشه ایفا کرد چراکه با اعمال قرنطینه، دورکاری، آموزش از راه دور و...، کاربران به دنبال خرید ابزارهای بیشتر بودند و به همین دلیل هم در سال 2020میزان فروش گوشی های هوشمند و کامپیوترهای شخصی و همچنین کنسول ها برای سرگرم شدن مردم و... بالا رفت. ازسوی دیگر محدودیت های اجتماعی زمینه ساز تعطیلی بسیاری از کارخانه های فراوریی در دنیا شد. درحالی که صنایع شاهد تقاضای بالا بودند اما به دلیل وجود مشکل فراوری تراشه در زنجیره تأمین، صنایع مختلف نتوانستند جوابگوی این احتیاج باشند.
به دنبال شیوع کرونا، کمپانی های خودروسازی میزان فراوریات خود را بشدت کاهش دادند و تراشه ها بیشتر به سمت بازار گوشی های هوشمند و کامپیوترها رفتند که البته بازار پرسودتری هم برای فراورینمایندگان تراشه های کامپیوتری محسوب می گردد. باید گفت که کاهش فراوری کمپانی های خودروسازی همچنان ادامه دار است؛ به عنوان مثال در اوایل امسال میلادی جنرال موتورز هر سه کارخانه خود در امریکای شمالی را در نتیجه کمبود تراشه تعطیل کرد و فورد به سرمایه گذاران هشدار داد که محتمل است این کاهش سرعت فراوری، درآمدهای شرکت را کاهش دهد. بی ام و نیز یکی دیگر از کمپانی های خودروسازی است که تصمیم گرفت در بریتانیا فعالیت یکی از کارخانه هایش را تعلیق کند پس زمان انتها بحران تراشه در صنعت خودروسازی در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
در زمینه کامپیوترهای خانگی نیز پیش بینی می گردد این کمبود تا انتها امسال میلادی ادامه خواهد داشت، چراکه مصرف نمایندگان دائم تقاضای وسایل الکترونیکی جدید خواهند داشت و انتظار می رود این فرایند تقاضا از سال 2022 که بازار عرضه تا حدودی بتواند به این تقاضا پاسخ بدهد فرایند کاهشی به خود بگیرد.
دردسر ترامپ
در ماجرای دردسرهای دنیای برای تأمین تراشه بازهم ردپای دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین امریکا دیده می گردد. وی که در دوران ریاست جمهوری اش هرگز نتوانست با چین کنار بیاید زمینه ساز بالاگرفتن تنش های فراوان بین واشنگتن و پکن شد. از تحریم هوآوی به عنوان غول دنیای فناوری در زمینه تلفن همراه و تکنولوژی 5G گرفته تا افزایش تعرفه کالاها برای این کشور و اصرار به فعالیت همه کمپانی های فناوری در امریکا و خروج آنها از چین و تایوان و... سبب شد تا حالا دنیا با کمبود شدید عرضه تراشه روبرو گردد. تنش های مالی بین ایالات متحده و چین سبب شد تا شماری از شرکت های فناوری چین آغاز به انبار کردن تراشه و تجهیزات فراوری تراشه نمایند، چراکه نمی خواستند در صورت تحریم شدن توسط ایالات متحده، با ضرر زیادی روبه رو شوند؛ موضوعی که حالا بسیاری از کمپانی های دنیا را با دردسر روبرو نموده و ظاهراً قرار هم نیست به این زودی ها این مشکل رفع گردد.
اتحاد غول های فناوری
با وقوع این مشکل غول های دنیای تراشه سازی هم بیکار ننشسته اند و در حال گسترش ظرفیت فراوری تراشه برای جوابگویی به این تقاضای بالاهستند، زیرا کمبود تراشه در سراسر دنیا، صنایع مختلف از خودروسازی گرفته تا بازی های ویدیویی را با مشکل روبه رو نموده است. به عنوان مثال به تازگی اینتل از طرحی برای سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در دو مرکز جدید تراشه سازی ایالات متحده رونمایی نموده است و میخواهد دو کارخانه در آریزونا بسازد. هدف اینتل از این اقدام این است که موقعیت خود را به عنوان رهبر بلامنازع صنعت نیمه هادی تأیید کند. پت گلسینگر مدیرعامل اینتل به بلومبرگ گفت که بحران تراشه، صنایع مختلف را برای سال های طولانی تحت تأثیر قرار خواهد داد به همین دلیل هم این کمپانی در حال کار در بعضی از کارخانه های خود برای فراوری و مقابله با بحران تراشه بویژه برای صنعت خودرو است، چراکه در طول بحران کرونا، بازار خودرو بسیار آسیب دیده است.
تأخیر در فراوری تراشه های نسل جدید همچنین باعث شده تا کمپانی هایTSMC و سامسونگ که رقیب یکدیگر هستند پیش قدم شوند و مجبور به همکاری هایی در این زمینه باشند. کمپانی سامسونگ عنوان نموده است که سخت کوشش می نماید تا کمبود تراشه ها و قطعات نیمه هادی را کاهش دهد که این امر می تواند فروش محصولاتی مانند تلفن های هوشمند را تحت تأثیر قرار دهد. سامسونگ می خواهد با بودجه ای بیش از 17 میلیارد دلار، تأسیسات دیگری در پایتخت تگزاس یا نزدیک آن داشته باشد. شرکت میکروالکترونیک متحده (UMC) و Globalfoundries نیز در این زمینه به ترتیب 3.6 و 1.4 میلیارد دلار سرمایه گذاری می نمایند. اما حتی افزایش این ظرفیت اضافی نمی تواند در کوتاه مدت، به بحران مداوم تراشه ها یاری کند زیرا ساخت کارخانه های جدید سال ها به طول می انجامد و باید چندین دور سرمایه گذاری انجام گردد تا مسائل تأمین تراشه از این طریق را بتوان به طور ریشه ای و کامل حل کرد.
منبع: ایران آنلاین