سفر به غار رودافشان؛ دنیایی بدون نور

به گزارش وبلاگ موتناوه، زندگی امروز- اگر اهل کوه رفتن هستید باید غار ها برایتان جالب و مجذوب کننده باشند. در نزدیکی تهران، در جهت جاده فیروزکوه و در دل کوهستان البرز مرکزی؛ یکی از مرموزترین غارهای ایران خود را در پناه کوه از دید مخفی نموده است. با ما همراه باشید تا راز غار رودافشان را برایتان برملا کنیم.

سفر به غار رودافشان؛ دنیایی بدون نور

ویژگی ها و مجذوب نمایندهیت های سفر به غار رودافشان

زندگی امروز نوشت: غار رودافشان به فاصله 120 کیلومتری شرق تهران در نزدیکی روستایی به همین نام از توابع شهرستان دماوند واقع شده است. رودافشان روستایی ست سرسبز، با باغ های وسیع، چشمه سار های فراوان و رودی پر آب به نام دَلی چای. سرچشمه دلی چای از آب دریاچه های تار و هویر است که از ذوب یخچال های قره داغ ایجاد شده اند. این غار در جنوب روستا و در دامنه جنوبی دره ای که رودخانه دلی چای در آن جاری ست واقع شده است.

یکی از شاخصه های اصلی غار رودافشان دهانه ورودی آن است که در میان غارهای ایران جزو بزرگترین دهانه هاست. از دیگر ویژگی های غار، تالار های وسیع آن را می توان نام برد.

دهانه غار رودافشان

برای رسیدن به دهانه غار که در ارتفاع 1915 متری از سطح دریا واقع شده است باید جهتی حدود یک کیلومتر را در یک سراشیبی تند، پیاده طی کنید. اختلاف ارتفاع رود و دهانه غار حدود 130 متر است.

دهانه درون گودی بزرگی به قطر حدود 100 متر واقع شده است و تا قبل از رسیدن به نزدیکی آن به علت قرار داشتن در گود اصلا قابل مشاهده نیست. تنها وقتی به لبه گود برسید می توانید دهانه بزرگ غار را ببینید.

این دهانه بسیار وسیع و قوسی شکل است. دهانه غار رودافشان عرضی 40 متری و ارتفاعی 12 متری دارد.

تالار اول غار رودافشان

بعد از عبور از دهانه؛ سراشیبی تند پیش رو را ادامه دهید تا به کف تالار اول برسید. با عبور از دهانه افت دما کاملا محسوس است.

این تالار ابعاد 80 در 100 متری دارد و ارتفاع آن 25 متر است که عظمت خود را به رختان می کشد. در سقف این تاقدیس بزرگ به علت استحکام لایه ها اثری از شکستگی یا افتادن سنگ ها دیده نمی گردد. در انتهای تالار اول به تعدادی ایوان ساخته شده با سنگ چین و مقادیری خرده سفال برمی خورید که نشان از مسکونی بودن غار در گذشته دارد.

این تالار آخرین جایی است که با نور خورشید روشن است و با عبور از آن و ورود به دالان غار به فاصله اندکی در تاریکی مطلق فرو خواهید رفت.

تالار دوم غار رودافشان

با گذر از دیواره سنگ چین به تالار دوم می رسید. طول این دیواره 8 و پهنای آن 1.5 متر است. در حال حاضر قسمتی از این دیواره تخریب شده و درگاهی به عرض 2 متر به وجود آمده که مدخل تالار دوم را تشکیل داده است.

در ابتدای این تالار تاقدیس کوچکی با ارتفاع 8 متر واقع شده است سپس به تاقدیس بزرگتر می رسیم. ابعاد این تالار درحدود 50 در 60 متر و ارتفاع آن 20 متر است. این تالار فاقد هرگونه غارسنگ است. غارسنگ به ساختارهایی می گویند که در اثر انحلال و رسوب گذاری کانی ها در خلال جریان آب درون غار ها ایجاد می گردد؛ مانند چکنده سنگ (استالاکتیت) و چکیده سنگ (استالاگمیت).

تالار سوم غار رودافشان

تالار سوم ابعادی در حدود 40 در 50 متر و ارتفاع 15 متر دارد. سرتاسر این تالار از چکیده سنگ ها و چکنده سنگ های زیبا و ستون ها و آبشارسنگ های خارق العاده پوشیده شده است. چکنده های نیزه ای، گل کلمی و نخودی در سقف و دیواره، چکیده های مخروطی و خوشه انگوری در کف غار و بعلاوه سنگ های بلورین در این تالار وجود دارند که هر کدام زیبایی خاصی به غار بخشیده اند. این اتاق دارای دهانه دیگری است که از آن به انتهای تالار سوم می رسید.

انتهای تالار سوم راهرویی به عرض 2 و ارتفاع 6 متر است. پس از طی 50 متر، چکیده سنگ بزرگی می بینید. پس از حدود 20 متر بلندترین چکیده غار به بلندی 12 متر ظاهر می گردد. در اینجا چکنده های نیزه ای نیز دیده می شوند.

معبد آناهیتا

در ادامه جهت اصلی دهلیزی واقع شده است. یک پلکان آهنی راه این دهلیز را باز نموده است. انتهای دهلیز دخمه ای بزرگ به ابعاد 4 در 6 متر و ارتفاع 3 متر واقع شده. یک حوض آب و ستونی در وسط دخمه دیده می گردد. این دخمه را آناهیتا (الهه آبیاری و باروری) نام داده اند و پس از آن تاقدیسی به پهنای 15 تا 20 متر وجود دارد.

دالان انتهایی

با ادامه دادن جهت اصلی پس از پیمودن حدود 160 متر به دالان انتهایی می رسید. این دالان که طولش 10 متر است، در واقع 50 متر پایین تر از سطح دهانه غار قرار گرفته.

طول جهت اصلی غار 800 متر و مجموع جهتهای مقدار گیری شده در نقشه جهت غار رودافشان برابر 1637 متر است. بدون تجربه و تجهیزات 300 تا 400 متر از غار را بیشتر طی نکنید. راه های فرعی جهت همه بن بست اند؛ اما تماشا آنها نیز خالی از لطف نیست.

در تالار اصلی و جهت غار همیشه قطرات آب از سقف به زمین می ریزد. تنها صدای قطرات آبی که از سقف غار به درون چاله های پر آب می چکد سکوت را می شکند. این قطرات منشا ایجاد چکیده ها، چکنده ها و ستون های بزرگ غار هستند. بعلاوه در داخل غار چاله هایی وجود دارد که آبی زلال از دل صخره های سنگی آن بیرون می آید.

درون غار تاریک است. هیچ نور و موجود زنده ای در غار نیست جز خفاش هایی که روی سقف غار نشسته اند. قبلا با برق کشی و نورپردازی در گوشه و کنار غار؛ جهت اصلی روشن و تعیین بود. اما حالا به علت عدم رسیدگی نورافکن ها خاموش اند و با توجه با کابل کشی ها می توان جهت اصلی را یافت.

در بعضی قسمت های جهت برای سهولت رفت وآمد نردبان های فلزی قرار داده اند. در بعضی از جهتها، سنگ ها به واسطه رطوبت موجود، لیز و صاف اند. کف بعضی جاهای غار چنان سخت است که جای مناسبی برای ایستادن یا نشستن روی سنگ ها و تماشا سقف سنگی و دهلیزهای متعدد آن فراهم می نماید.

غار رودافشان حدود 50 سال پیش به وسیله مردم محلی با همکاری غارنوردان کشف شد. بعد از آن، از آنجا که جهانگردان زیادی به این مکان می آمدند، مردم روستا با همراهی برگزارنماینده های تور تعدادی پله سنگی برای رفت وآمد بهتر مردم ساختند که به مرور فرسوده شده اند، اما همچنان نردبان های فلزی وجود دارند. این اثر طبیعی در سال 1384 به لیست آثار ملی ایران اضافه شد.

علت کمیاب بودن غار در این نقطه از کشور این است که رشته کوه البرز از سنگ های گرانیتی تشکیل شده است. در این نوع کوه ها تونل های طبیعی ایجاد نمی گردد مگر این که رگه های آهک در دل کوه وجود داشته باشد. به نظر می رسد هزاران سال قبل رودخانه دلی چای هم سطح دهانه غار بوده و نفوذ آب به داخل دالان های غار به مرور موجب خوردگی رگه های آهکی و توسعه غار شده است.

غار رودافشان از نوع غارهای مرطوب با پوشش گیاهی خزه است که پیشروی تا عمق 300 یا 400 متری آن با تجهیزات کم غار نوردی امکان پذیر است.

غارنوردی در رودافشان مجذوب نماینده است. دلایل این مجذوب نمایندهیت مواردی ست از این قبیل:

عظمت دهانه ورودی و تالارها

چکیده ها و چکنده ها و ستون های آهکی متنوع

هوای مطبوع

سادگی پیمایش

چگونه مراقب فضای طبیعی غار رودافشان باشیم

غارنوردان و طبیعت دوستان حرفه ای بر این باور هستند که سفر به غار آداب دارد. مهم تر از آن باید با افراد آشنا به این رشته ورزشی و جهانگردی پرداخت و سفر به تاریکی غار را تجربه کرد. از سوی دیگر باید هر جهانگرد طوری غار را ترک کند و محیط زیستش را دست نخورده باقی بگذارد که انگار هیچ بشری تا کنون پا به آنجا نگذاشته است.

متاسفانه در نزدیکی این غار تابلوهایی برای آگاهی دادن به جهانگردان و جلوگیری از آسیب وجود ندارد. ممکن است برای افراد غیرمتخصص در حوزه غارنوردی آسیب هایی به وجود بیاید یا جهانگردان ممکن است به غار آسیب هایی بزنند؛ مانند دیوارنویسی که موجب آلودگی تصویری غار می گردد یا تخریب سازه های سنگی داخل آن.

بعضی از جهانگردان به علت ناآگاهی و بی توجهی سازه های سنگی را تخریب می نمایند؛ غافل از این که تشکیل هر دو سانت از سنگ صد هزار سال طول می کشد. آنها حتی آلودگی هایی را به علت حضورشان در غار ایجاد می نمایند که موجودات زنده مانند خفاش های درون غار را فراری می دهد. باید جهانگردان روی این مسائل حساس شوند. مثلا در زمستان که فصل خواب خفاش هاست کمتر به غار بروند و آنها را بیدار نمایند. چون آنها اگر در زمستان به خواب نروند تا بهار زنده نمی مانند.

چگونه به غار رودافشان برویم

فاصله تهران تا روستای رودافشان 120 کیلومتر است که طی کردن آن حدود 2 ساعت طول می کشد. تمام این جهت آسفالته است.

غار رودافشان کجاست؟

استان تهران، شهرستان دماوند، روستای رودافشان

جهت دسترسی به غار رودافشان دماوند

از تهران به سمت جاده فیروزکوه حرکت کنید. 30 کیلومتر پس از دماوند به روستای سید آباد می رسید. در سید آباد از جهت فیروزکوه خارج شده و به فرعی سمت راست به طرف روستای کَلاک برانید. پس از کلاک به دو راهی روستای مشهد-رودافشان می رسید. جهت سمت راست به سمت روستای مشهد و جهت سمت چپ به طرف رودافشان می رود. 10 کیلومتر دیگر بپیمایید تا به روستای رودافشان برسید. پارکینگ غار رودافشان بعد از روستا و مقابل غار واقع شده است.

پس از عبور از رود پر آب دلی چای و پشت سر گذاشتن شیب نسبتا تندی در مدت 20 الی 30 دقیقه به دهانه بزرگ غار رودافشان می رسید. کل جهت پاکوب است و به راحتی می توان دهانه غار را پیدا کرد؛ ولی تا لحظه آخر دهانه غار قابل مشاهده نیست.

هزینه های سفر به غار رودافشان

سفر به غار رودافشان برای تهرانی ها سفری کم خرج و کوتاه است.

هزینه رفت وآمد با خودروی شخصی به روستای رودافشان دماوند

هزینه بنزین خوردو شما حدود 25 هزار تومان خواهد شد. هزینه ورودی پارکینگ 5 هزار تومان است.

هزینه تور­های جهانگردی غار رودافشان

تور غار رودافشان به طور معمول یک روزه انجام می گردد. هزینه ها از 80 تا 150 هزار تومان متغیر است.

اقامت در رودافشان

اگر قصد اقامت در رودافشان داشته باشید به تازگی یک اقامتگاه بوم گردی افتتاح شده است که پذیرای شماست.

توصیه های سفر به غار رودافشان

اگر برای اولین بار است که به این مکان سفر می کنید توصیه های زیر را به خاطر داشته باشید.

در صورتی که تجربه غارنوردی ندارید با یاری راهنما به غار وارد شوید.

این غارنوردی به هیچ وجه مناسب بچه ها و افراد مسن نیست.

قبل از ورود به غار مسئولان محلى و نزدیکان خود را از برنامه سفر و ساعات رفت و برگشت خود آگاه کنید.

حتما لوازم یاری هاى اولیه همراه خود داشته باشید.

کفش مناسب کوهنوردی بپوشید.

لباس ضدرطوبت و نسبتا گرم بپوشید.

هد لامپ یا چراغ قوه، باتری اضافه و شمع همراه داشته باشید.

قمقمه آب برای برطرف تشنگی همراهتان باشد.

بهتر است کلاه ایمنی و دستکش با خود بیاورید.

هنگام غارنوردی مراقب چاله های آب باشید؛ بعضی از آنها ممکن است عمیق باشند.

هیچ گونه زباله ای از خود در غار به جا نگذارید.

در صورت امکان موقع برگشت زباله های محیط را جمع آوری کنید.

برترین فصل سفر به غار رودافشان

این غار در تمام فصول برای سفر شرایط مناسبی دارد. تنها برای حفاظت از خفاش ها سعی کنید مزاحم خواب زمستانی شان نشوید.

منبع: زندگی روز

به "سفر به غار رودافشان؛ دنیایی بدون نور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفر به غار رودافشان؛ دنیایی بدون نور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید