موزه گرگان نمایانگر هویت مردم دیار استرآباد

به گزارش وبلاگ موتناوه، خبرنگاران/گلستان زیبایی های طبیعی گلستان علت سفر خیلی از گردشگران به این استان است اما در این استان آثار تاریخی زیادی نیز وجود دارد که می تواند موجب رضایت تاریخ دوستان نیز گردد. قدمت طولانی گلستان، تاریخی پربار را برایش به وجود آورده و یکی از برترین راه های درک این تاریخ، رفتن به موزه های این منطقه است.

موزه گرگان نمایانگر هویت مردم دیار استرآباد

نقش حیاتی موزه ها در جوامع بشری نقشی بدیع، ماندگار و مروج ناب ترین پدیده های فرهنگی است. موزه ها از معدود مراکز حفظ یادگاران نسل گذشته هستند. هر یک از این اشیا در عین بی زبانی به هزار زبان سخن می گویند.

موزه باستان شناسی گرگان در سال 1355 خورشیدی با عنوان موزه سنگ مزار شروع به کار کرد و در بهمن ماه سال 1367 با افزوده شدن مجموعه ارزشمندی از اشیای باستانی، با نام موزه باستان شناسی به کار خود ادامه داد.

این موزه از سال 1391 تحت بازسازی و بهسازی نهاده شد و در نهایت مورخ 17 خردادماه 1396 خورشیدی با فرم و محتوای تازه فعالیت خود را از سر گرفت.

با ورود به حیاط موزه به عنوان بخش نخست بازدید و ورودی آن، سنگ مزارها و خمره های سفالی و صندوقچه های چوبی را می توان مشاهده کرد. بازدیدکنندگان می توانند در این بخش با انواع سنگ مزارهای دوره اسلامی (از سده 9 ه. ق تا عصر حاضر) از جمله ریشه ای، صندوقچه ای و گهواره ای و به علاوه با اهمیت جایگاه مذهبی، اعتقادی و هنری آن ها نزد مردم منطقه آشنا شوند.

سالن اصلی موزه از لحاظ محتوایی شامل بخش ها و موضوعات مختلفی است که با 19 ویترین، 25 تابلو و بخش اتاق پژوهش پذیرای بازدیدکنندگان است.

در موزه باستان شناسی گرگان در مجموع 232 شیء باستانی ارزشمند متعلق به دوره های مختلف تاریخی از حدود 7500 تا 100 سال قبل (دوره های پیش از تاریخ و تاریخی اسلامی) در ویترین ها در معرض نمایش نهاده شده اند که شامل ظروف و اشیای سفالی، فلزی، سنگی، شیشه ای، گلی، سکه ها و نسخه خطی است.

ویترین ها در مجموعه موزه باستان شناسی گرگان متناسب با موضوعات و دوره های گوناگون ارائه شده اند که به ترتیب به صورت دوره نوسنگی و مس، دوره برنز و اشیای منتخب مجموعه تپه بازگیر مینودشت، دوره آهن، دوره هخامنشی ـ اشکانی، دوره ساسانی و به ویژه دیوار بزرگ گرگان، سکه های دوره های پیش از اسلام و دوره اسلامی، نسخه خطی (دوره قاجار)، دوران اسلامی شامل شش بخش سده های اولیه، سده های میانی، سده های متأخر اسلامی، ظروف شیشه ای، ظروف فلزی و کاشی های تزئینی نمایش داده شده اند.

یکی از بخش های نوین و کاملاً به روز موزه باستان شناسی گرگان، اتاق پژوهش است که در راستای اهداف بزرگ آموزشی و پژوهشی موزه به صورت یک بانک اطلاعاتی عمل نموده و اطلاعات کامل تر و تخصصی تر در خصوص موضوعات تاریخی - باستان شناسی، اشیای موجود در ویترین ها و محتویات تابلوهای موزه را در اختیار بازدیدکنندگان به ویژه دانشجویان و دانش آموزان و متخصصان رشته های مختلف قرار می دهد.

پژوهشگران علاقه مند به این حوزه، می توانند با مراجعه به این سامانه پژوهشی و مطالعه مقالات و داده های علمی به روز هم بر دامنه دانش عمومی خود افزوده و هم با صلاحدید شورای پژوهشی موزه، در قالب ارائه و بارگذاری مقالات و پژوهش های علمی - تخصصی، بر محتویات بانک اطلاعات موزه بیفزایند.

یکی از مهم ترین و آموزشی ترین امکانات موزه باستان شناسی گرگان که باعث می گردد مراجعه کنندگان بیش از پیش با تاریخ استان گلستان و محوطه های باستان شناسی آن آشنا شوند، بخش مانیتور سالن اصلی موزه است که با وجود یک صفحه نمایش بزرگ همه روزه و در تمامی ساعات بازدید، مستندهای تاریخی و آموزشی به ویژه مستند دیوار بزرگ گرگان، برای بازدیدکنندگان پخش می گردد و بر ارزش ها و جنبه های آموزشی و سمعی و بصری موزه می افزاید.

منبع: میراث فرهنگی گلستان

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "موزه گرگان نمایانگر هویت مردم دیار استرآباد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "موزه گرگان نمایانگر هویت مردم دیار استرآباد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید