بخش خصوصی سند راهکارهای تحقق شعار سال را تدوین می کند

به گزارش وبلاگ موتناوه، فعالان حوزه تجارت خارجی خراسان رضوی با غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران و رئیس اتاق مشهد، دیدار و گفت وگو کردند.

بخش خصوصی سند راهکارهای تحقق شعار سال را تدوین می کند

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: مانع زدایی از تولید، صرفا به کاستن از انباشت قوانین خلاصه نمی شود و در جهت گشودن بندها از پای بخش خصوصی، نیاز به نهادی فراقوه ای خواهد بود که از درک مشترک همه ساختارهای متولی، شکل گرفته باشد.

غلامحسین شافعی در دیدار با فعالان حوزه تجارت خارجی خراسان رضوی، متذکر شد: اگرچه اصل 44 قانون اساسی، به درستی از جانب معظم له به عنوان انقلاب اقتصادی وصف شد اما آنچه در اجرای این قانون شاهدیم، عملکردی ضعیف و دون شأن آن است، چنانکه ارزیابی ها حکایت از آن دارند که سهم دولت برخلاف تاکیدات و جهت گیری قانون مذکور، در این سال ها از اقتصاد افزایش یافته است.

وی متذکر شد: در مورد اجرای قانون اصل 44، با مسائل اساسی و ریشه ای دست به گریبانیم که اگر به آن ها توجه نشود، فرعیات موضوع، ما را به جایی نخواهد رساند. با کمال تاسف سیاست گذاران و تصمیم سازان با این رویکرد که از این ستون به ستون دیگر فرج خواهد بود، چندصباحی گشایشی را رقم می زنند اما باز با اتخاذ مجموعه ای از تصمیمات غلط و رویکردهای اجرایی اشتباه، عقبگرد کرده و به خانه اول باز می گردند.

شافعی با تاکید بر اهمیت اعتمادسازی برای فعالان اقتصادی، گفت: گاهی شاهدیم فلان مقام مسئول و متولی، به مراتب بهتر و صریح تر مطالبات بخش خصوصی را شرح می دهد اما آنجا که پای عمل به میان می آید، جور دیگر اقدام می شود. این شکاف میان حرف و عمل، انگیزه و اعتماد بخش خصوصی اقتصاد ایران را متاثر ساخته است.

برای تحقق شعار سال به درک مشترکی از مفهوم و اقتضائات از سوی قوا نیازمندیم

رئیس مجلس بخش خصوصی ایران، به سختی ها و فراز و فرودهایی اشاره کرد که طی چند سنوات اخیر و به ویژه در سال گذشته، گریبانگیر بخش خصوصی ایران شد: علی رغم همه فشارهایی که از سال 97 تا به امروز بر اقتصاد کشور وارد آمده و محدودیت هایی که برای منبع اصلی درآمد کشور یعنی نفت ایجاد شد، اقتصاد کشور به نوعی اداره شد؛ سهم بزرگی از این تلاش ها برای مهار مسائل و تامین نیازهای جامعه و همچنین عدم توقف چرخ تولید در کشور، بر دوش بخش خصوصی بوده است.

وی تاکید کرد: نمی توان انکار کرد که بخش خصوصی سهم مهمی در اداره اقتصاد کشور دارد، ولو آنکه جایگاه درخور و لازم را برای آن قائل نشوند. فعالان اقتصادی علی رغم همه بی مهری ها و بعضی برخوردهای اهانت آلود، در برابر مسائل پایمردی کردند و این مسئله جای تقدیر و تشکر دارد. شخصا افتخار می کنم که بخش خصوصی با وجود همه فشارهای داخلی و خارجی، توانست اقتصاد کشور را اداره کند و تصور کنید اگر که این موانع نبودند، چه ظرفیت هایی برای فعالان این حوزه فراهم می شد و چه دستاوردهای برجسته دیگری حاصل می آمد؟

شافعی، اشاره ای به شعار تولید ، پشتیبانی ها، مانع زدایی داشت و مطرح نمود: رهبر معظم انقلاب به درستی خلاءها و مسائل اقتصادی را درک کرده و از پِی نام گذاری های اقتصادی در سنوات گذشته، به این عنوان در 1400 رسیدند. اذعان داریم که اقتصاد، یکی از اثرگذارترین مولفه ها بر رشد جوامع است. معیار سنجش قدرت کشورها امروز دیگر توان نظامی آن ها نیست و این شاخص بر نرخ رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی کشورها، تمرکز یافته است.

وی تحقق شعار سال را در گرو همگرایی قوای مختلف دانست و شرح داد: اگر ارکان مختلف و اثرگذار به درک مشترکی از شعار تولید ، پشتیبانی ها، مانع زدایی برسند و به جای ایجاد کمیته ها، کارگروه ها و شوراهای متعدد در نهاد خود، شکل گیری یک نهاد و ساختار فراقوه ای را دنبال کنند که بخش خصوصی در آن جایگاه درخوری داشته باشد؛ آن گاه می توان به تحول و تغییر، امیدوار بود. این مسئله ای است که در کشورهای مترقی نیز تجربه شده و زمام امور در این مباحث به بخش خصوصی سپرده شده است.

وی تاکید کرد: امروز با عدم رغبت فعالان اقتصادی به سرمایه گذاری مولد روبرویم. باید بررسی شود که چرا سرمایه ها در ایران سمت و سوی تولید و صنعت میل نمی کنند و به حوزه های دلالی و سوداگری رغبت نشان می دهند؟ از سویی، شاهدیم آن کسی که در این بزنگاه شفاف تر عمل می کند بیشتر به جریمه و خسران دچار می شود اما آن دیگری که پنهان کاری و سودجویی و تخلف دارد، به واسطه رویه های غلط موجود، سود کرده و منتفع می شود. با این اوصاف چطور می توان انتظار داشت که بخش رسمی اقتصاد و تولید، توسعه را تجربه کند؟

شافعی از اهمیت نقش آفرینی بخش خصوصی در تصمیم سازی ها سخن به میان آورد و اضافه کرد: بدون شناخت مسائلی که بخش خصوصی خود مطرح و مطالبه می کند، چطور می توان مانع زدایی کرد؟ این فرایند به این می ماند که انگار برای بیماری بدون آنکه نبضش را بگیرند، نسخه پیچیده شود.

او سیاست های ارزی که از سال 1397 در کشور اتخاذ شد را عامل عمده مسائل برای بخش تجارت خارجی کشور برشمرد و مطرح نمود: بخش خصوصی به رغم همه فرافکنی ها و مسائل و موانع، این شرایط را تاب آورد اما سیاست های تجاری کشور به همین واسطه، تحت الشعاع رویکردهای ارزی قرار گرفت و نتوانستیم از فرصت های ارزشمندی که برای بخش صادرات کشور فراهم شده بود، به شکل شایسته ای بهره بگیریم. البته مجلس بخش خصوصی ایران به دفعات دیدگاه های خود را در این رابطه به دولت منتقل کرد و اخیرا مطلع شدیم که نامه و پیشنهادات مشترک سه اتاق بازرگانی، اصناف و تعاون در 13 بند، برای حل مسائل و رویه های ارزی، به تصویب رسیده است.

آشفتگی امروز در بازار، ناشی از دخالت های بی مورد دولت است

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به اثرات تصمیمات خلق الساعه برای بخش تولید و تجارت کشور نیز اشاره ای داشت و اظهار داشت: مشکل اینجاست، آن مسئولی که فلان بخش نامه مانع زا را صادر می کند، خود هیچ تجربه ای از تولید، صادرات و سختی های آن ندارد اما تصمیماتش اثرات مستقیم بر این بخش ها باقی می گذارد.

وی تاکید کرد: بپذیریم که حتی آشفتگی امروز در بخش هایی از بازار، ناشی از دخالت های بی مورد دولت است. اذعان داریم که دولت با مضایق فراوانی روبه روست اما روش های مدیریتی هم به اشکال دچار بوده و فرصت های طلایی با شتاب از دست می فرایند.

شافعی در جمع بندی اظهارات خود، متذکر شد: تلاش داریم در اتاق، سندی را در باب راهکارهای تحقق شعار سال تدوین و به مراجع مربوطه ارائه کنیم.

وی ابراز امیدواری کرد که در سال جاری، تنگناها از دوش مردم سبک شود و گفت: فعالان اقتصادی با به حرکت درآوردن چرخ های تولید، به نوعی به مسئولیت های اجتماعی خود مشغولند و امید داریم که در سال جاری، بخشی از موانع و مسائل پیش روی آن ها مرتفع شود.

نیازمند ایجاد قرارگاه مانع زدایی هستیم

محمدحسین روشنک، رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در بخش دیگری از این جلسه با اشاره به سال سخت 1399 و جنگ اقتصادی تمام عیاری که بخش خصوصی را با چالش های متعدد روبرو کرد، گفت: با همه مرارت ها و سختی ها، فعالان اقتصادی، کارآفرینان تولیدکنندگان و بازرگانان، صادرکنندگان، سازندگان، ثابت قدمی کردند و توانستند نقش بزرگی در تامین نیازهای جامعه و بقای تولید و صادرات ایفا کنند.

وی تاکید کرد: اگر بخش تولید و اقتصاد کشور در سال 1399، توفیقاتی را کسب کرد، این امر مرهون تلاش بخش خصوصی بوده است.

روشنک یادآور شد: با وجود همه دستاوردهای اقتصادی، نباید از کوتاهی ها و بی مهری ها چشم بپوشیم. بخش خصوصی به ظرفیت هایی نظیر قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، اصل 44قانون اساسی و... امید داشت اما کمترین تحققی را در این بخش شاهد نبود.

وی با اشاره به شعار سال 1400 با عنوان تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها، متذکر شد: انتخاب این شعار با هوشمندی انجام گرفته اما باید اذعان کنیم که ضرورت مانع زدایی برای آن هایی که مجری این قانون هستند، به غایت مورد توجه قرار نمی گیرد.

رئیس اتحادیه های صادرکنندگان و وارد کنندگان استان متذکر شد: چرا باید قرارگاهی برای ساماندهی بازار مرغ ایجاد شود در حالی که اگر قرارگاه و ساختاری منسجم برای مانع زدایی داشتیم؛ امروز در بازار مرغ یا هر محصول دیگر، با چالش هایی از این دست روبرو نمی شدیم. بحران هایی از این دست، پیش تر قابل پیش بینی و پیشگیری بود اما غفلت صورت گرفت.

روشنک ادامه داد: مصادیقی از این دست که موانع را حکایت می کنند، پُرشمار است و در حوزه های حساس به مراتب بیشتر، شاهد این مسائل هستیم. به همین استناد نیز، تشکیل قرارگاهی فراقوایی و فراجناحی باید در اولویت قرار بگیرد و هماهنگی پیگیری امور در آن به شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی سپرده شود تا این بخش نیز در نظردهی، اولویت سنجی و چاره جویی برای مسائل، صاحب سهم و اثر باشد.

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی در بخش دیگری از اظهارات خود، به مسائل فعالان اقتصادی در حوزه های ارزی و بانکی اشاره و اظهار داشت: مسئله رفع تعهدات ارزی، بخش تجارت خارجی ما را با چالش های متعددی روبه رو کرد و بخشنامه های خلق الساعه، زیان زیادی را به بخش صادرات و واردات وارد آورد. با این وجود نباید از پیگیری های مجلس بخش خصوصی و تشکل های متولی در این حوزه غفلت کنیم که نتیجه آن حل بخشی از مسائل است. البته که موانع همچنان در بخش های متعددی، به قوت خود باقی ست و برای آن ها نیز باید چاره جویی صورت بگیرد.

رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: یکی از مسائل قدیمی ما که سال هاست از آن سخن می گوییم به حوزه حمل ونقل ریلی و موضوع تامین واگن مربوط می شود. متاسفانه عملکرد ضعیف وزارت راه و شهرسازی در این دوره، باعث شد تا نه تنها گرهی در این باب گشوده نشود، بلکه مسائل تشدید شوند.

روشنک، به عملکرد اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی و جایگاه ارزشمند این تشکل در استان و کشور اشاره داشت و اظهار داشت: باید ساز و کاری تعریف شود تا فعالان بخش خصوصی و مدیران بنگاه های اقتصادی به منظور مطالبه گری موثرتر، به کار تشکلی ترغیب شوند.

منبع: اتاق بازرگانی ایران

به "بخش خصوصی سند راهکارهای تحقق شعار سال را تدوین می کند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بخش خصوصی سند راهکارهای تحقق شعار سال را تدوین می کند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید